Основната дейност Дентален център „Свети Георги” поради налична зъботехническа лаборатория, е насочена към протезиране: възстановяване на зъбните корони и редици чрез неподвижни конструкции – обвивни частични и цели коронки и мостове, които се фиксират върху зъба неподвижно с различни цименти, и подвижни конструкции – различни видове протези.
Работи се от зъболекар – СПЕЦИАЛИСТ д-р Светломира Стойчева /обща дентална медицина/

    Всичко се подчинява на здравословно, минимално инвазивно зъболечение – с най-малко намеса, най-малко изпиляване при отнемане на твърдите зъбни тъкани. Възстановяването следва принципите на естетичната дентална мецицина, тоест зъболекарските и зъботехнически операции да са толкова невидими, колкото е възможно. Целта е да се постигне естествено изглеждащ естетичен резултат, функция на съзъбието и стабилност, чрез използването на минимално инвазивна и максимално ефективна техника. Предлагаме:

  • Изработка на металокерамични зъбни мостове и корони. За металните скелети на конструкциите се ползва изключително метал без съдържание на никел, за да няма алергии и оцветявания на венците от металния ръб, който при професионално издържано изпълнение остава невидим. Процеса на изработка е труден, изискващ големи познания и прецизност както от страна на зъболекаря, така и от страна на зъботехника, и скъпа техника. Минава през обработка на зъбите чрез възможно най-пестеливото им изпиляване, наречено минимално инвазивно в съвременните стандарти за работа; отпечатък от протезното поле с възможно най-точни отпечатъчни материали; изработка и проба на металния скелет на конструкцията; нанасяне на поредица керамични маси и изпичането им в специална пещ; изпробване на конструкцията с изпечената керамика в устата на пациента за одобрение; временно циментиране; и накрая след адаптационен период окончателно циментиране на новите зъби.

Поддържам мотото на някои съвременни зъботехнически курсове: „Металокерамиката – стара, но златна!”, защото е много издържлива, бляскава и естетична. Всъщност и съвременната циркониева конструкция, за да изглежда естествено, задължително следва да бъде инкрустирана с керамични маси, като остава вместо метален скелет.

    Възстановяването на формата и цвета на зъбите с големи  пломби чрез обличането им в корони ги предпазва от последващи усложнения и счупвания. Ако зъбът се счупи, защото не сте го облекли навреме, възстановяването му вече е много по-трудно и скъпо – затова си направете коронките навреме, ако зъболекарят е предупредил за необходимост.    Освен за предпазване от счупвания на зъбите, както и от промяна на лицевите съотношения, неподвижните възстановявания се ползват и за лечение на абразио – изтриване на дъвкателните повърхности на зъбите, често съпроводено от промяна на захапката.

   Следва да отбележим, че не само неправилната употреба /ползването на неподходящо твърди храни, удар/, но и технологичните грешки и пропуски, и тук, както при всяка друга конструкция, водят до грозни резултати. Изключително важно е конструкциите да бъдат така направени, че да не се налага да се работят втори и трети път при следващ зъболекар. Затова зъболекарят Ви трябва познава основно протокола за работа, тоест кога, какво и как се прави, и стриктно да го спазва във всеки един случай. Вижте и сравнете резултат от професионално изработена неподвижна зъбна конструкция от металокерамика на всички горни зъби, и лошо, непрофесионално изпълнена, с неправилно изпилени в началото зъби, довело до лош стоеж при венците, които са подути и възпалени. Освен това и оцветени поради алергия, защото е ползван евтин метал с никел в състава. Корекция е невъзможна, работата плаче за нова изработка, евтиното излиза скъпо, да не говорим за неудобство и страдания. Затова най-важното в денталната практика е грешките да се сведат до минимум.

Лошо изпълнена в ляво и професионално в дясно, като пациентката я носи 6-та година.

    •  Изработка на безметални зъбни мостове и корони от цирконий – ползваме най-здравия по технологичната му обработка многостранно пресован немски цирконий, за разлика от много други видове. Какъвто и да е обаче, за да е неоличим от естествените зъби, трябва да му се нанесат и изпекат керамични маси. Минава през гореописаните етапи.
    • Изработка на прескерамични зъбни мостове и корони – работата с чиста керамика е технология изискваща много по-малко изпиляване на естествените зъби, което е от изключителна важност. Освен това чистия, тънък и здрав прескерамичен коронков ръб е изключително биологично поносим и венецът зараства около него като около естествен зъб. 

Завършен вид към отзива на Мила, за който благодарим!


  • Изработка на прескерамични фасети – тънички конструкции като люспи, които се циментират върху естествения зъб много здраво, за промяна на формата и цвета му, или за така наречената „пълна промяна”, когато се цели друг облик на всички фронтални зъби.
  • Изработка на подвижни зъбни протези от инжекционна пластмаса – ново поколение пластмаса – по-мека, даваща по-голяма точност на изработките при поставянето им поради различната технология, противоалергична, без поемане на миризми и цветове.
  • Изработка на луксозни подвижни протези – ползват се скъпоструващи луксозни материали, като например изкуствените зъби или други елементи.
  • Изработка на частични и тотални подвижни протези от обикновена     пластмаса – ползват се най-добрите европейски марки, гарнирани с изкуствени зъби по избор на пациента. 

Старецът от снимката в ляво превърнахме в „Жан Пол Белмондо“.


  • Изработка на моделно ляти частични подвижни зъбни протези от метал, също без никел. Методът се отличава с много голяма точност и здравина, а поради силното редуциране на небцето и под езика – с много добра поносимост. При спазени стриктно показания натоварва наличните зъби и кост биологично поносимо и изработените протези имат изключителна трайност. За съжаление куките са метални и неестетични, а опитите да бъдат заместени от пластмаси в новите технологии не са много успешни, защото се чупят по-лесно. Но ако има налични крайни зъби, тоест да не се виждат – методът е незаменим.
  • Изработка на пластмасови и фотополимерни зъбни корони и фасети – често се налага поради ниската цена.
  • Изработка на временни конструкции – най-вече за фронтални зъби – от зъботехнически фотополимер с керамичен пълнител поради естетиката му. Има облекчена и бърза технология – за часове – и затова се ползва докато се изработят постоянните конструкции
  • Ремонт на стари пластмасови подвижни протези много често тези протези се ремонтират здраво и стават като нови, било като им се прибавят зъби, било с цялостна подмяна на пластмасата.

 

    Възстановяването на цялостта на зъбните редици, тоест на липсващите зъби чрез мостове, протези или импланти, предпазва челюстните кости и лицевите съотношения от изкривяване и придобиване на старчески вид. Горните зъби провисват при липсващи насреща долни, долните прорастват при липсващи насреща горни, и става ужас, да не говорим за трудно и скъпо. Затова си направете мостове, протези, или импланти навреме !