Много зъболекари напоследък рекламират ниски цени в стремеж да завземат пазара , като привлекат пациенти с уж евтини изработки. Става въпрос за спекулативно привличане на клиенти, защото при сравнителен преглед се оказва, че цените са еднакви. Зарибявките от типа: елате, ще ви подарим гланц за устни и ще има томбола; или елате, при нас ще ви лекуват преподаватели на 30 % по-ниски цени, са плод на нелоялна конкуренция. Такова поведение имат субекти с много пари за изпиране (например от укрити данъци, или присвоени фондове).
Няма такова нещо като  “безплатен преглед”. Сериозното и задълбочено становище на зъболекаря изисква изследвания като рентген, състояние на костта и прочие, което не може да стане в едно посещение. Затова привличането на пациенти с обещание за такъв преглед е подвеждащо.

Вие обаче не сте маймуни, а даже и те не се ловят с трици.

Трябва да знаете, че точната цена на едно почтено, некомерсиално и неспекулативно лечение зависи най-вече от Вашия случай с възможните материали и технологии, следователно може да се определи единствено в кабинета при подробен преглед и информация от Вашия зъболекар. Затова публикуваните цени са пожелателни и ориентировъчни – ясно е, че като се даде най-минимална цена, тя включва най-евтините материали и изкуствени зъби.
От друга страна, дали протезата ще Ви бъде удобна, не зависи от цената, а от уменията на зъболекаря и зъботехника, от вложените материали и апаратура, така че зъболекар не се избира по цената. Няма значение, че короната ви струва с 30 лева по-малко, ако пластмасата падне след година-две, или конструкцията се разлепя.

Считам за подвеждане некоректното публикуване на цени:
 – поставяне на имплантат с посочена цена, но без да е посочен вида и произхода му, при огромната разлика в цената и качеството на предлаганите на пазара на дентални продукти, я прави некоректна.
 – изграждане на зъб – с  метален щифт за двадесет стотинки, или със скъп фиброглас щифт за двадесет лева?
С какъв фотополимер?
 – запълване на коренов канал на цена 20 лв. Как – всеки зъболекар владее поне три техники на запълване; с какво – каналопълнежните материали са тотално различни както по цени – от 20 до 300 лева в едно и също количество, така и по качество – от прахообразна пластмаса през различни пасти до биологично поносими. Това обаче го няма в цената.
– четири грама фотополимерен материал струва от 20 до 200 лв. в зависимост от качеството. Естествено това определя големите разлики в цените на пломбите.
 – пломба с амалгама на цена 20 лв. въобще не Ви дава представа какво всъщност получавате, защото амалгамата като дентален продукт е пет вида с пет различни качества и толкова цени. Петото поколение се доближава до качествата на благородните метали по здравина и поносимост и не е възможно да се вмести в обявената цена, което я прави некоректна.
 – всяко зъботехническо изделие може да бъде изработено от поне пет вида материал с различен произход, качества и цени.
 – всеки отпечатък в кабинета може да се вземе с поне пет вида отпечатъчен материал, голяма част от които неточни.
Следва да си давате сметка и за трудността на хирургичната работа. По време на посещението в зъболекарския кабинет за вадене на зъб или друга манипулация, като лечение на абсцес например, дентистът с уменията, познанията и опита си носи цялата отговорност за Вашия живот. Кое ще му плати това напрежение – във всеки случай не десетте евро от здравната каса, и Вие следва да разбирате това. Вярно е – не сме виновни, но и не сме разбили монопола на касата.
 
Посоченото доказва, че цената следва да бъде подробно обоснована, за да не бъде подвеждаща.
 

ЗА ДЕЦА ЗДРАВНАТА КАСА ПОЕМА ЧЕТИРИ ПЛОМБИ, КОИТО НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ – НИЕ ВКЛЮЧВАМЕ ИЗРАБОТКАТА ИМ С ФОТОПОЛИМЕР И СИЛАНТИ

ВСЯКА МАНИПУЛАЦИЯ СЕ ИЗВЪРШВА СЛЕД ИНФОРМИРАНОТО ВИ СЪГЛАСИЕ, ВПИСВА СЕ В АМБУЛАТОРНИЯ ЛИСТ, И СЕ ИЗДАВА КАСОВА БЕЛЕЖКА