Уважаеми настоящи и бъдещи пациенти,

Създадената от мен Дентална клиника „Свети Георги” стъпи на пазара още с разрешаването на частната практика, преди повече от двадесет години. Повече от двадесет години съм работила със старание и уважение за пациентите си и техните деца. Направила съм всичко възможно да се научим от грешките си, и да поправим чуждите при поискване. Зъботехническите изделия се изработват в затворен кръг в едноименната зъботехническа лаборатория „Свети Георги”, поради което се носи изключителна отговорност без никакво размиване и прехвърляне.

От гледна точка на този безспорно голям опит в общата дентална медицина, бих искала да Ви обърна внимание на някои факти.

  1. Проверка за лиценз и списъчен състав :

Лицензът и регистрацията гарантират спазени изисквания на Закона за лечебните заведения и на Стандартите за дентална и зъботехническа работа – технически, образователни, хигиенни и административни. Само регистрираните по закон лечебни заведения проверено разполагат с необходимия минимум за упражняване на професиите. Затова преди да посетите избраната дентална практика или зъботехническа лаборатория, вижте съществува ли в сайта на Районна Здравна Инспекция.

  1. Избор на специалист :

    Следва да изисквате да бъдете обслужени точно от специалиста,чиято репутация сте проверили, а не от който и да е от наетия персонал на клиниките.

  1. Документация.

Следва да знаете по какъв начин, от какъв материал, кой зъботехник ще работи моста или протезата Ви, както и да получите документ за изработката. Много често при проблем в работата зъболекар и зъботехник взаимно се обвиняват и никой не повтаря работата без ново заплащане. Също толкова често работата има скрити технологични недостатъци, които се проявяват чак след една две години, и ако Вие нямате документ и не знаете кой зъботехник е работил, няма как да поискате да се повтори.

  1. За запазването на всеки зъб следва да се борите.

Лекуваме не едно и две деца, насочени писмено от зъболекари за вадене на постоянни зъби, подлежащи на лечение. Постоянно се натъкваме на счупени зъби с издадено от зъболекари направление за вадене само защото са счупени, въпреки че могат да бъдат възстановени само с поставянето на една корона, а не вадени. За съжаление и при съвсем млади хора. 

В последно време поради големия напредък на съвременната имплантология се натъквам на нов подход в зъболечението. Препоръчва се екстракцията /вадене/ на всички рискови зъби – такива без нерви или с изменения на костта около върха на корена, и подмяната им с импланти. Тъй като ваденето на няколко зъба и поставянето на импланти не става с вълшебна пръчица, а е свързано с болки, неудобства и големи разходи в най-добрия случай /нерядко с изхвърлен имплант/, си позволявам отново да напомня: не бързайте, поискайте второ мнение, четете публикациите в Интернет. Вече много напреднали и уважавани в България зъболекари, занимаващи се предимно с импланти, имат основани на опита си публикации, например тези на д-р Асен Маринов.

Припомням Ви крилатата мисъл на Малкълм Гладуел: „За каквато и област да говорим, за да достигнете майсторство, съразмерно с това на експерт, са ви нужни 10 000 часа практика.”

Аз нямам 10 000 часа практика. Затова насочвам вниманието ви към лекцията на този, който ги има: професор Джошуа Мошонов – изключително уважаван и обичан в България преподавател и учен: „Ендодонтско лечение или имплант – къде е границата ?”

Проф. Мошонов препоръчва на първо място извършване на качествена диагностика и даване шанс на собствените зъби, дори и когато на пръв поглед изглеждат безнадеждни за лечение.

Представям Ви някои снимки от практиката си, когато сериозни дефекти на зъбите и зъбните редици с много липсващи или сериозно увредени зъби, са коригирани.

Във всеки случай сме работили по МИНИМАЛНО ИНВАЗИВЕН НАЧИН , което значи: обличане в зъбни корони или фасети на най-малък брой зъби, с възможно най-малко изпиляване, за да постигнем възстановяване на естетичния вид на човека и фунцията му – усмивка, говор и дъвкателна. Минимално инвазивната препарация се стреми да запази най-много остатъчни здрави зъбни тъкани.

Всяка снимка представлява крайния постигнат резултат. При маркиране върху нея може да се проследи развитието на лечебната работа.