Какво трябва да знаем при избора на тотална зъбна протеза

     Касата вече плаща по 200 лв. отстъпка за всяка една подвижна тотална протеза, независимо от възрастта на здравно осигурения пациент. В рамките на период от четири години след това обаче нямате право на отстъпка при изработването на нови протези. В същото време добре изработените протези имат далеч по-голяма дълготрайност. Затова е много важно от раз да изберете зъболекаря, който да поеме отговорност и за зъботехническата работа.

    Качеството на протезата означава естетика и удобство при ползване, което зависи от стабилността. Условие за доброто й задържане, особено на долната челюст е наличие на запазени зъби. Затова НЕ ВАДЕТЕ ЗЪБИ. Ако са разклатени – шинирайте ги; ако са с дефекти – пломбирайте ги, но не допускайте безконтролното изваждане на всички зъби. Липсата им осигурява по-лесна работа на зъботехника, но не прави протезата по-удобна. Дори само един запазен зъб на на долната челюст я прави 3 пъти по- стабилна.

    Касата обаче заплаща отстъпка от 200 лв. само за тотална протеза, не ако има зъби. Затова всеки пациент самостоятелно следва да прецени при наличие на съществуващи зъби дали да ги извади заради отстъпката. Като си извадите и последния зъб на долната челюст, сумата от 200 лв. няма да покрие даже разходите за „ Корега”.

    Заплащането на 200 лв. отстъпка САМО ЗА ТОТАЛНА ПРОТЕЗА води и до изкривяване на отношенията зъболекар – пациент, ако се премълчи факта, че някои зъби могат да бъдат запазени. От друга страна някои пациенти бързат да се лишат и от последните си зъби заради 200 лв., без да съобразят, че това е още една голяма крачка към старостта.

    По-правилно би било здравно осигурените лица да имат право на отстъпка И за частични протези.

    При изработката от значение са и материалите, и технологията.

    Съвременните отпечатъчни материали са изключително точни – при вземане на отпечатък за протеза дори един микрон разлика е от значение. Точността се гарантира от ползването на съвременни материали, които са много по-скъпи, тоест зъболекарят и зъботехникът трябва да ги познават и да ги ползват, а всеки пациент да направи преценка какво да избере.

    При технологията с изваряване зъбопротезната пластмаса се обработва много по-трудно и неточно. Силиконовата протеза също създава проблеми, защото поема миризми, цветове, и е прекалено мека, с което затруднява дъвченето. Затова е индицирана само за алергични пациенти.

    От изключително значение за стабилността на протезата е спазването на  изискванията за подреждането на зъбите от зъботехника съгласно научните принципи.

    Друг фактор е съобразяването на индивидуалните особености – захапка, наличие на запазена костна структура, плътност на устните, форма, големина и цвят на зъбите.

 

    Протезирането на зъбите е необходимост – възстановява захапката, подобрява дъвкателната функция, скулите, устните и физиономията на човека. Дава самочувствие и красота, което може да бъде постигнато и с подвижни протези.

 
 

1 отзив

★★★★★
Не съм допускала,че е възможно да има такава разлика в изработването и поставянето на протези. След некачествено направени протези от друг зъболекар, изглеждах с 20 години по-стара с увиснала уста и много депресирана. Посетих д-р Стойчева за второ мнение. Направи ми нови протези с по-едри зъби и ми върна усмивката. Огромно БЛАГОДАРЯ на д-р Стойчева и зъботехничката Верчето

Отговор:
Прибързаното изваждане на зъбите води до големи деформации на лицевите кости , затова само по изключение и невъзможност за лечение следва да се допуска. В случаите на тотално обеззъбяване протезата трябва да възстанови съотношенията, съществували при естественото съзъбие, преди да се извадят зъбите – само тогава може да се избегне старческата физиономия със сбръчканата и увиснала уста. Конструкцията трябва да е осмислена от зъболекаря и претеглена през познания и опит. Много се радвам, че в случая сме помогнали на младата жена и сме върнали красотата на лицето и усмивката й.
Вижте резултата на страница “НОВО” в сайта.

 

Десислава Димитрова

 

1 отзив

★★★★★
Д-Р Стойчева облече и шинира кривите ми, разклатени зъби, които други зъболекари искаха да извадят. Сега съм с хубави зъби върху моите, без нито един изваден. Невероятен специалист, творец и Човек. Желая здраве на целия екип! Благодаря!

Отговор:
В последните години много от зъболекарите се насочиха към поставяне на импланти, или направо подвижни протези, след масово вадене на зъби, включително и подлежащи на лечение.
Затова отново подчертавам, че запазването на зъбите трябва да е основна цел, защото дори и разклатени, с подходящо лечение и шиниране те могат да служат години напред, без да носят специфичните рискове на имплантите, или да създават проблемите, които създава подвижната протеза. Затова си помогнете сами навреме и потърсете второ и даже трето мнение за това могат ли да бъдат запазени зъбите, както това направи Десислава ! Ще публикуваме резултата на пълната промяна на страница “НОВО” в сайта !

 

Lidiya Gorcheva

 

1 отзив

★★★★★
Ако няколко зъболекари ви кажат, че от зъбите ви нищо не става, и сте се докарали до ченета, го потърсете мнението на специалиста д-р Стойчева. Аз съм пример за това, какви чудеса стават върху 5 /пет/ останали здрави зъба. За да ви убедя в това, съм разрешила снимка за Интернет. Д-р Стойчева, благодаря за съпричастността и проявената човечност! Благодаря за смелото решение и безупречната работа на златните Ви ръце! Благодарности и на зъботехничката – Вяра за всеотдайността и професионализма. С уважение и признателност: Лидия Георгиева

Отговор:
Взех много трудно решение, на ръба на минимално инвазивната дентална медицина /тоест без импланти, без вадене на зъби, без вадене на нервите им/. Ръководих се от принципа, че дори останалите корени на зъбите, ако са здрави, представляват костодържащ апарат за лицевите кости и предотвратяват деформацията им. Затова изработихме неподвижна конструкция от качествена металокерамика – огромен мост, който циментирахме върху малкото останали зъби. Справихме се със ситуацията благодарение и на интелигентността, психическата устойчивост и мотивация на пациентката ! И ние благодарим !
Ще публикуваме резултата на страница “НОВО” в сайта.

 


 Aleksandrina I.

 

1 отзив

★★★★★
Много съм доволна от отношението, професионализма и качеството на работа както на Д-р Стойчева, така и на зъботехничката Вяра! Като всеки млад човек и аз искам красива усмивка, която те ми върнаха.Препоръчвам!

Отговор:
Възстановихме много трудно предните зъби с фасети от прескерамика за пълна промяна, но резултатът си заслужава !
Вижте резултата на страница “НОВО” в сайта.