Уважаеми настоящи и бъдещи пациенти,

Създадената от мен Дентална клиника „Свети Георги” стъпи на пазара още с разрешаването на частната практика, преди повече от двадесет години. Повече от двадесет години съм работила със старание и уважение за пациентите си и техните деца. Направила съм всичко възможно да се научим от грешките си, и да поправим чуждите при поискване. Зъботехническите изделия се изработват в затворен кръг в едноименната зъботехническа лаборатория „Свети Георги”, поради което се носи изключителна отговорност без никакво размиване и прехвърляне.

От гледна точка на този безспорно голям опит в общата дентална медицина, бих искала да Ви обърна внимание на някои факти.

Много дентални практики, клиники, студиа и прочие, се рекламират като дентални центрове, без да са лицензирани и регистрирани като такива. Още повече са зъботехническите лаборатории, действащи по този начин на пазара.
Лицензът и регистрацията обаче гарантират спазени изисквания на Закона за лечебните заведения и на Стандартите за дентална и зъботехническа работа – технически, образователни, хигиенни и административни. Само регистрираните по закон лечебни заведения проверено разполагат с необходимия минимум за упражняване на професиите. Затова преди да посетите избраната дентална практика или зъботехническа лаборатория, вижте съществува ли в сайта на Районна Здравна Инспекция.

Освен това следва да бъдете обслужени не от наетия персонал на клиниките, а точно от специалиста, чиято репутация сте проверили.

Лекуваме не едно и две деца, насочени писмено от зъболекари за вадене на постоянни зъби, подлежащи на лечение. Постоянно се натъкваме на счупени зъби с издадено от зъболекари направление за вадене само защото са счупени, въпреки че могат да бъдат възстановени само с поставянето на една корона, а не вадени. За съжаление и при съвсем млади хора. Паднали мостове, керамика, неточни подвижни протези и прочие, има редовно. Жалби поради паднали имплантати в Министерство на здравеопазването – колкото искаш.

За да не Ви се случват грешки, които да Ви оставят без зъби, внимавайте при избора на зъболекар.

Следва да знаете по какъв начин, от какъв материал, кой зъботехник ще работи моста или протезата Ви, както и да получите документ за изработката. Много често при проблем в работата зъболекар и зъботехник взаимно се обвиняват и никой не повтаря работата без ново заплащане. Също толкова често работата има скрити технологични недостатъци, които се проявяват чак след една две години, и ако Вие нямате документ и не знаете кой зъботехник е работил, няма как да поискате да се повтори.

В последно време поради големия напредък на съвременната имплантология се натъквам на нов подход в зъболечението. Препоръчва се екстракцията /вадене/ на всички рискови зъби – такива без нерви или с изменения на костта около върха на корена, и подмяната им с импланти. Тъй като ваденето на няколко зъба и поставянето на импланти не става с вълшебна пръчица, а е свързано с болки, неудобства и големи разходи в най-добрия случай /нерядко с изхвърлен имплант/, си позволявам отново да напомня: не бързайте, поискайте второ мнение, четете публикациите в Интернет. Вече много напреднали и уважавани в България зъболекари, занимаващи се предимно с импланти, имат основани на опита си публикации, например тези на д-р Асен Маринов.

Припомням крилатата мисъл на Малкълм Гладуел: „За каквато и област да говорим, за да достигнете майсторство, съразмерно с това на експерт, са ви нужни 10 000 часа практика.”

Аз нямам 10 000 часа практика. Затова насочвам вниманието ви към лекцията на този, който ги има: професор Джошуа Мошонов – изключително уважаван и обичан в България преподавател и учен: „Ендодонтско лечение или имплант – къде е границата ?”

Проф. Мошонов препоръчна на първо място извършване на качествена диагностика и даване шанс на собствените зъби, дори и когато на пръв поглед изглеждат безнадеждни за лечение.

От друга страна изискването за естетика и биосъвместимост доведе до използването на циркониеви CAD CAM корони и мостове. Авторите, провели клинични проучвания за степента на успех при фиксираните дентални възстановявания с 3 до 4 зъба задната област на зъбните дъги съобщават за не-повече от 85 % преживяемост след 5 години, което не е много и се дължи на стареенето на циркония.

Надявам се да съм помогнала и благодаря за вниманието.

 

Представяме Ви някои снимки на завършена работа от практиката си на сериозни дефекти на зъбите и зъбните редици с много липсващи или сериозно увредени зъби, извинете за непрофесионалната фотография.

Във всеки един случай сме работили по МИНИМАЛНО ИНВАЗИВЕН НАЧИН , което значи: обличане в зъбни корони или фасети на най-малък брой зъби, с възможно най-малко изпиляване, за да постигнем възстановяване на естетичния вид на човека и фунцията му – усмивка, говор и дъвкателна. Минимално инвазивната препарация се стреми да запази най-много остатъчни здрави зъбни тъкани.

На много места ще видите само крайния резултат поради отказ на пациентите да се показва грозното състояние преди лечението поради разбираеми причини. В крайна сметка целта на зъболекарските и зъботехническите операции е да са толкова невидими, колкото е възможно. Дано сме я постигнали !