Зъбни протези /подвижни, плакови/за здравно осигурени лица по Здравна каса

От първи септември 2018 г. според договорките на НЗОК и БЗС ще се въведе четвърта дейност за здравно осигурени лица във възрастова група от 65 до 69 годишна възраст включително, за възстановяване на дъвкателния апарат при тотално обеззъбени пациенти, било на горна или на долна челюст: една плакова протеза.

Не за всички нуждаещи се от тази дейност здравно осигурени лица, а само ако сте:

  1. На 65 до 69 г. възраст.

  2. Здравно осигурено лице.

  3. С тотално обеззъбяване поне на едната челюст /тоест да нямате нито един зъб /.

Изпълнението на протезата е разделено на две части – зъболекарска и лабораторна. Само ако влизате в групата хора, за които трите горепосочени условия са изпълнени, НЗОК ще заплати вместо Вас зъболекарската работа, тоест труда на зъболекаря по изпълнението на протезата.

Лабораторната работа – материали и труд за изработването на протезата в зъботехническата лаборатория, е за Ваша сметка – заплащате го Вие.


Първи във Варна предлагаме работа с високотехнологична нова разработка еластична пластмаса за изработка на подвижни протези с голяма нечупливост. За първи път е показана на денталното изложение в гр. Кьолн – Германия, през месец март тази година. Изложението се провежда на всеки две години, като се демонстрират само най-новите разработки в Европа и света.

Пластмасата е италианска – „ВИВАФЛЕКС“, и след първите ни проби действително се оказа, че протезите и куките имат голяма еластичност и здравина. В най-скоро време ще покажем снимки !